Сватбена агенция и сватбен салон Happy day - Плевен
Кошница

Кошницата е празна
 

Последна новина

Хипи-принцеси за сватбения ден
Хипи-принцеси за сватбения ден
Публикувана: 2014-12-01

Безспорно един от най-талантливите дизайнери, когато става въпрос за пищни и красиви рокли, е Зухаир Мурад.

Ролята на кумовете в сватбения ден

   

Да бъдете поканени за кум или кума е голяма чест. Ако са Ви гласували такова доверие, отнесете се сериозно и отговорно към задълженията си, опитайте се да разведрите младоженците, да им помогнете да се отпуснат и веселят в този тъй важен за тях ден. И от тук нататък, бъдете техни верни приятели, съветници и помощници.

Кумовете са най-важните гости на сватбеното тържество. Както се казва “пред кум вода се не гази” – всяка прищявка на кума е закон.
Ролята на кумовете е да бъдат съветници на младото семейство, да помагат и духовно и материално. Традицията повелява кумът да бъде кръстник или син на кръстника на младоженеца. Кумата е съпругата на кума. Тази традиция, както и много други, с годините се е променила и сега обикновено кума и кумата са приятели на младото семейство. В много от случаите кумовете все още не са сключили граждански брак. Понякога дори кума е приятел на младоженеца, а кумата на булката и причината за запознанството между кумовете е самата сватба.

В деня на сватбата кумовете имат ключова роля.

Кумата купува букета на булката.Ако сте кума – най-добре е да се посъветвате с булката точно какъв букет тя си мечтае да получи.

В деня на сватбата младоженецът отива при кумовете с бутилка или бъклица с ракия, завързана със здравец и червен конец. Кумовете са приготвили почерпка за младоженеца и за другите гости. Гостуването при кумовете обикновено трае не повече от половин час, след което всички заедно се отправят към булката. Кумата носи букета и бутониерите. Кумът помага на младоженеца да “купи” булката. Тази традиция е много весела. Младоженецът и кумът бутат вратата на булката като се опитват да влязат при нея. Приятелка или роднина на булката подава нейната обувка, за да бъде напълнена с пари, с които младоженеца да “купи” булката. Когато младоженецът успее да влезе при бъдещата си съпруга, той я целува. Един красив момент, който се запечатва завинаги в спомените на младото семейство. Кумата подарява букета на булката и й подава бутониерите, които булката сама закичва – първо на младоженеца, след това на кума, на кумата и т.н. При излизането, бащата на булката я води до вратата и там я предава на кума. Отпред вървят кума и булката, а зад тях младоженеца и кумата.

В ритуалната зала кумовете вървят зад младоженците. След приключване на церемонията, първо кумовете поздравяват младоженците и след това застават след тях и приемат поздравления от всички гости.

Когато има венчавка е задължително кумовете да бъдат кръстени предварително.
Ролята на кума е 3 пъти да размени короните над главите на младоженците. Разпространен е митът, че докосването на двете корони носи нещастие. Затова е важно кумът да държи едната си ръка по-високо, а другата по-ниско и да внимава да не удари двете корони. Кумата, аналогично, разменя пръстените 3 пъти. При излизане от църквата, кумата хвърля късметчета над главите на булката и младоженеца.

В ресторанта кумовете също са главни действащи лица. Те, заедно с младоженците, застават на платното и свекървата ги захранва с питка и мед. Отпиват от шампанското и сядат на сватбената маса от двете страни на младоженците. Всички присъстващи очакват речта на кума. Кумът обикновено подготвя словото си предварително. Все по-често кума предпочита да прехвърли тази трудна задача на кумата. Важно тук е речта да бъде кратка, интересна и да завърши с “Наздраве на гостите и горчиво за младоженците”. С това се открива празничната трапеза.

Традиционното Кумово хоро се води от кума, но традициите вече са много разчупени и ако кумът не се чувства уверен в танците, кумата може да го замести.

По-късно се разчупва погачата на кумовете. Ритуалът повелява младоженците да застанат с гръб един към друг. Кумата държи погачата, която е месила цяла нощ. Подава я на кума, а той я слага над главите на младото семейство. Кумът следи дали погачата е хваната по равно от булката и младоженеца. “Едно, две, три... и погачата е разчупена”. Който отчупи по-голямото парче, той ще носи парите в къщата на младото семейство. И отново задачата на кума не е лека. Той трябва да преброи колко трохи са паднали на земята. Колкото са трохите, толкова ще бъдат и децата в новата къща.

Ето и една по-рядко практикувана игра. Няколко приятели или роднини на младоженците танцуват с петел или пиле, погача и торта пред кума и кумата. Кумовете трябва или да надиграят танцьорите или да откупят даровете. Това е най-трудната задача, която имат кумовете по време на сватбата. Народът казва: “Ако надиграете танцьорите, младоженците ще очакват да им помагате морално, а ако платите, за да получите даровете – помощта Ви ще бъде най-вече материална.”


© 2007 - 2018
Всички права са запазени ЕТ Красимир Дончев 2000


www.happy-daybg.comУсловия за ползване Бисквитки Доставка Плащане
Политика за защита на личните данни
Vizia Design Studio