Сватбена агенция и сватбен салон Happy day - Плевен
Кошница

Кошницата е празна
 

Последна новина

Хипи-принцеси за сватбения ден
Хипи-принцеси за сватбения ден
Публикувана: 2014-12-01

Безспорно един от най-талантливите дизайнери, когато става въпрос за пищни и красиви рокли, е Зухаир Мурад.

Как протича сватбения ден

   

Как протича сватбения ден?

Сватбеният ден започва със....ставане от сън. Възможно е, вследствие на напрежението от очакването да не сте могли да спите.  Случва се на много булки, а вероятно и на някои младоженци, но няма проблем! Адреналинът и емоциите по време на сватбения ден са толкова силни, че изобщо няма да усетите умората. А и кафето винаги идва на помощ.  Все пак е добре да не си причинявате умишлено това и да не организирате ергенско или моминско парти на предната вечер или пък да излизате с приятели на дискотека.

Сутринта на булката и на младоженеца обикновено е заета  с последните приготовления преди сватбата – понякога се налага младоженецът сам да прескочи да вземе сватбения букет за автомобила или пък да донесе допълнителни столове за очакваните в дома му гости.

Булката отива за прическа и грим във фризьорското ателие. Понякога фризьорът и гримьорът идват до дома й – зависи от уговорката.  Обичайно от фризьорското ателие започва и ангажимента на сватбения фотограф – все повече сватбени фотоалбуми вече започват именно от подготовката на булката – нещо, което не се вижда от гости,роднини и младоженеца, а съдържа много емоция и красота.
Малко по-късно  в дома на младоженеца вече пристигат първите гости – наред с роднините, които понякога са пристигнали още на предния ден,  идват и близките приятели, както и видеооператора.  Вдигат се наздравици и се пускат шеги от типа „Все още можеш да се откажеш!” и „Дали ще ти я дадат евтино (булката)?”

Младоженецът облича сакото, връзва вратовръзката и скоро идва време за потегляне към кумовете. В това време в дома на булката вече е настъпила суматоха – част от гостите вече са пристигнали, по масите се нареждат сладки, надуват се балони, булката  облича сватбената си рокля и проверява дали е взела всичко, което е трябвало в чантичката си.  Вече е настанала дискусия колко пари да се искат от младоженеца преди да бъде допуснат от булката, дали ще бъде счупена входната врата, какви обещания ще го карат да обещава, къде да се скрие булчинската обувка и т.н.

Младоженецът в това време е слязъл пред жилището си. В случай, че е ангарижан оркестър и той е тук, се играе хоро. Групата потегля към кумовете.

При пристигането в дома на кумовете, младоженецът по традиция подарява вино (или друг алкохол) и пак по традиция може да запита формално своя домакин, дали е съгласен да му кумува. Следват наздравици, почерпка и нова порция шеги, докато дойде време да се тръгне към дома на булката.

Междувременно за пристигането на младоженеца, в дома на булката вече са се пошегували неколкократно, което е предизвикало вълна на паника.  Когато наистина групата от украсени автомобили приближи към дома на булката, тя влиза в предвидената стая, в която стоят няколко  от гостите, които ще трябва да пазят вратата и да не позволяват младоженца да влезе, докато не си плати. Понякога пазените врати са и повече. На някои се искат пари, на някои младоженеца се кара да прави обещания, че ще се грижи за булката, че ще я води в чужбина и т.н.  В някои случаи младоженецът, кума и приятелите му се опитват да пробият „охраната” с бутане и издърпване. Разбира се всичко зависи от нивото на алкохол в кръвта и предварителната уговорка. Съществува и традиция при младоженеца да излезе мъж преоблечен като булка, който да го „заблуди”.  В най-честия случай пазената врата е една.
Младоженецът, кумовете и гостите  се посрещат от родителите на булката и след това се насочват към стаята, където се пази булката.  Средната цена на булките в България е относително ниска – около 20 лева. Независимо колко пари са дадени на „пазачите”, те после трябва да ги върнат на младото семейство.

Често се прави грешката парите, с които се „откупува” булката да се събират в обувката й. Всъщност булчинската обувка се крие и младоженецът трябва да я открие след като влезе в стаята, като е насочван с „топло-студено”. Открие ли веднъж обувката, той трябва да я обуе на крака на булката, а тя да каже, че й е голяма.  При така създадената ситуация младоженецът трябва да сложи пари в обувката за да я направи удобна.
Следва неформална част – общуване с гости, наздравици. Ако обстановката позволява и е наличен оркестър, се играят хора.  Хора се играят и пред жилището на булката. Младоженецът и булката излизат последни. Съществуват няколко различни традиции за излизането. Според една традиция най-близкия мъж по роднинство на булката (баща, брат) води младоженците, като е хванал средата на една кърпа, която те държат за двата края. Според друга традиция кумът води булката, а кумата младоженеца. На излизане от жилището може да се полее вода,  понякога булката рита менче, понякога хвърля чиния с жито зад гърба си, а понякога се чупи чаша.
Младоженците и кумовете се качват в сватбения автомобил и потеглят към църквата или към гражданското.

Влизането в гражданското, а и самия ритуал често се различават в различните общини и ритуални домове.  Винаги има известно изчакване на предишна двойка, след което гостите се канят в залата. Младоженците винаги влизат последни. В началото върви булката и младоженеца, а за тях кумовете, всички предвождани от длъжностното лице.  Длъжностното лице говори кратко за брака, след което дава брачните халки. Младоженецът поставя халката на безименния пръст на дясната ръка на булката, а след това тя слага халка на неговата ръка. След това младоженците пият шампанско от чаши свързани с лента.  Понякога е възможно да си сплетат ръцете с чашите.  Следва подписването на акта за граждански брак – първа се подписва булката, след това младоженеца. Те се връщат по местата си и акта се подписва от кумовете. Това е и момента да се определи кой ще командва – който от успее да настъпи другия.  Длъжностното лице обявява гражданския брак за сключен и след ръкоплясканията и снимките, всички се насочват към друга зала (не винаги), където младоженците приемат поздравленията на кумове, след това родителите поздравяват кумовете и своите деца и всички се нареждат в редица за да приемат поздравленията на гостите на сватбата.   Често гостите се черпят със специално предвидени за целта бонбони и сладки, които се раздават от някои от гостите, които младоженците са натоварили по-рано с тази задача. По време на поздравяването младоженците получават много букети и е хубаво да предвидят хора, които да им помагат с отнасянето им.
След като се приемат поздравление от всички гости, групата излиза пред ритуалния дом/общината. Младоженецът може да изнесе булката на ръце. Тук се хвърлят така наречените късметчета – торбички с жито, монетка, бонбон и др. След това на подходящо място (избрано от фотографа) се прави групова снимка.  Следват снимки на младоженците с родителите, с кумовете, с гости.  Важно е да се предвиди необходимото за целата време (според броя на гостите – около половин час за 100 гости).

След приключване със снимките групата се насочва към църквата.  В църквата отново младоженците влизат последни. Важно е  да не се забравя, да се поддържа присъствие на духа и унилите физиономии да се сведат до минимум. Църковният ритуал „венчавка” е с различна продължителност, но често се осъществява така наречения „кратък ритуал”, който отнема около 20 минути. Младоженците и кумовете държат специално предвидени за целта свещи.  Булката следва да внимава да не покапе роклята си с восък. Наред с четенето от отеца първо се слагат брачните халки – от кума, който малко по-късно слага и короните на младоженците, което става ритуално – той трябва да размени местата на короните без да ги слага върху главите на булката и младоженеца 3 пъти, като трябва да внимава да не ги чукне една в друга. Следва отпиването от една чаша на вино, както и обикалянето около ритуалната маса три пъти.  В някои случаи младоженците излизат от църквата първи, в някои случаи последни.  Късметчета могат да се хвърлят и тук.

Всички се насочват към ресторанта. Добре е след църквата младоженците да предвидят 45 минути до час за снимки на тях двамата.

След като всички гости са се настанили в ресторанта (с около 15-20 минути закъснение най-често) следва посрещането на младоженците. В зависимост от водещия на сватбата се осъществяват различни ритуали или пък се осъществяват по различен начин.  Младоженците преминават по бяло платно, върху което има листенца от цветя и се посрещат от майката на младоженеца, която ги захранва с питка с мед и сол. Булката рита менче, като в зависимост от това какъв брой цветчета излязат от там се разбира какви и колко ще са децата на семейството. С това приключва посрещането и всички се настаняват на младоженската маса.
На масата с младоженците винаги седят и кумовете. Традиционно там са и родителите на младоженците, но тъй като всички седят от едната страна на масата (за да гледат към гостите) и поради други причини, понякога родителите могат да седят на други маси.

Първият ритуал, който следва е обикновенно хорото водено от кума.  Следва речта на кума.

Малко по-късно дисководещият кани младоженците на първи сватбен танц. Малко по-късно се присъединяват и кумовете.  Понякога булката танцува с баща си, а младоженецът с майка си – всичко зависи от водещия на сватбата.  От него също така зависят и разнообразните игри, в които могат да участват както само младоженците, така и гостите.

Скоро след това младоженците трябва да чупят и сватбената пита. При чупенето й, който отчупи повече, той ще командва в дома. Колкото пък трохи са попаднали по главата на младоженеца – толкова деца ще има.
Подаръците на младоженците се подаряват по време на специалната обиколка, която прави семейството и кумовете за да поздравят гостите си. Важно е младоженците да предвидят близки хора, които да прибират и отнасят подаръците и букетите.  Важно е също така да преценят колко време могат да отделят на гост, защото при  повече гости на сватбата, обиколката би могла да продължи над 2 часа! 
Няколко часа след началото на тържеството е време и за хвърляне на булчинския букет.  Нареждат се неомъжени жени и която хване букета, тя е следващата под венчилото.  Често хвърлянето на жартиера се пропуска, тъй като много младоженци считат ритуала и по-скоро взимането на жартиера за неблагоприличен. Всъщност е възможно младоженецът само фиктивно да вземе жартиера, като през цялото време той е бил в джоба му.
Известен ритуал, който понякога се пропуска е надиграването на кумовете за пиле и питка.  Играе се ръченица като кума и кумата се опитват да вземат от „опонентите” си пилето и питката.
Последната официална част от сватбеното тържество е разрязването на сватбената торта. Тортата може да бъде голяма, която в последствие се нарязва за гостите.  Тя може да бъде и малка, а пък парчетата за гостите да са предварително подготвени.  Младоженецът и булката заедно разрязват сватбената торта и си дават от нея.  Предварително е хубаво да се уговорят до каква степен ще се мажат. Първото парче от тортата може да бъде дадено на близка двойка на младоженците с пожелание да последват примера им. Така могат да бъдат раздадени няколко парчета.

Сватбеният купон продължава след това без никакви формалности и според предпочитанията на младоженците и гостите.

Написаното в никакъв случай не е пълно  и изчерпателно, като целта му е даде само общ поглед на бъдещите младоженци  за протичането на сватбения ден.


© 2007 - 2018
Всички права са запазени ЕТ Красимир Дончев 2000


www.happy-daybg.comУсловия за ползване Бисквитки Доставка Плащане
Политика за защита на личните данни
Vizia Design Studio