Сватбена агенция и сватбен салон Happy day - Плевен
Кошница

Кошницата е празна
 

Последна новина

Хипи-принцеси за сватбения ден
Хипи-принцеси за сватбения ден
Публикувана: 2014-12-01

Безспорно един от най-талантливите дизайнери, когато става въпрос за пищни и красиви рокли, е Зухаир Мурад.

За сватбените халки и тяхното гравиране

   

Думите съпруг и съпруга произхождат от стари български думи. Коренът е “пранга” – верига, халка. Защото двамата съпрузи са свързани с брачна верига, носят брачна халка за цял живот. Затова някога са поставяли на ръката на младоженеца желязна халка, железен пръстен – символ на сила, а на булката златен пръстен – символ на благородство, чистота, доброта.


Първите брачни халки са били от тръстика.
 
Според различни теории халките са символ на: размяната на имущество, което ще споделят двамата съпрузи; халката е подарък от младоженецът на булката като подарък за нейната девственост или нейната зестра.
 
Християнството дарява с божествено знаменование пръстена. Той символизира любовта на младото семейство, белег е на семейно положение - “Любов с пръстен – любов безкрай”.
Традиционните халки са в различни модели: плоски, кръгли, с камък, т.н. Може също да ви послужи годежния пръстен, след като е полиран и гравиран. В последните години, все повече млади двойки гравират от вътрешната страна на халката имената си и датата на сватбата.
 
Няма нужда винаги халките да са жълти. Златото може да бъде с лек червен или зелен оттенък, в зависимост от процентното съдържание на метал, който съдържа. Халките могат да бъдат също сребърни. Алхимиците нарекоха среброто “лунен метал” поради приликата между неговия отблясък и този на Луната. След като премина през период на обезценяване, среброто отново има своето място сред оригиналните работи на най-известни бижутери.
 
Какъвто и да е стилът и материалът на сватбените халки, тяхното купуване е задължение на младоженеца, освен ако кръстникът не предложи той да го направи.


Гравиране на сватбените пръстени


Гравирането на вътрешната част на сватбените пръстени е още едни символ за връзка между двамата младоженци. Може да се каже, че е и практично, като пример гравиране на датата на сватбата. Също така предимство е и уникалността на пръстените.
 
Първо - размера на пръстените
Трябва да го имате в предвид, ако желаете да гравирате пръстените си. Технологичен проблем може да е гравирането на много тесни пръстени, всичко зависи от технологията и уменията на златаря.
 
Ръчно гравиране или машинно гравиране
На този въпрос трябва да си отговорите в зависимост от наличните възможности. Машинното или лазерно гравиране е вече широко разпространено. Дава възможност за избор на различни възможности. Надписа се изработва на програма и се подава на машината за гравиране. Някой машини могат да гравират само блок букви (не могат да гравират наклонени - курсивни шрифтове), затова трябва да попитате предварително.
 
Ръчното гравиране зависи много от опита и възможностите на човека, които гравира. Опита е решаващ и за гравиране на различни сложни символи. Трябва да знаете, че златните пръстени са за предпочитане пред платинените за гравиране при ръчното гравиране. Златото е по-податливо на гравиране. От друга страна, платината е по-издръжлива на износване. Затова надписите гравирани на платина са по-издръжливи.
 
Какво може да гравирате?
Гравираният надпис трябва да има стойностно значение - имената или инициалите на любимия, датата да сватбата или ... някоя фраза например. Също така може да има и хумористичен характер, като: „Върни го обратно!". Има и възможност при лазерното гравиране да гравирате и цели абзаци от някое стихотворение или цитати от книга или библията например.
 
Предлагаме ви няколко фрази, които може да използвате. Повечето от тях са на латински.

Романтични:
Con amore - С любов
Semper Amemus - Любов за винаги
Semper Fidelis - Винаги верни
Mon cœur est a vous - Моето сърце е твое (Френски)
Amantes -amentes - влюбени - безумни (влюбени - загубени)
Amor omnibus idem - Любов във всеки един
 
Ралигиозни:
Deus Nos Iunxit - Господ ни събра
Dei gratia - слава на Бога
Volente deo - с божията помощ
Fiat voluntas tua - Да бъде твоя воля
Placeat diis - Ако е изгодно на бог
 
Други:
Ab ovo - от начало до край
In aeternum - Завинаги
Credo - Вярвам
Ad infinitum - до безкрай
Sic fata voluerunt - Такава е била съдбата
Hoc erat in votis - Така е по може желание
Hoc erat in fatis - Така е било отредено
Lex fati - Закон на съдбата
Yours Forever - Твой/твоя за винаги (Английски)
Natura sic voluit - Така е пожелала природата
Ad finem saeculorum - До края на вековете
Caritas et pax - С уважение и в мир
Evviva - да живее!
Ibi victoria, ubi concordia - Победата е там, където има разбиране
Optima fide - С пълно доверие
Mane et nocte - Дни и нощи
Fac fideli sis fidelis - Въди верен на този, който ти е верен
Fata viam invenient - От съдбата не може да се избяга
Proprio motu - По собствено желание
Vires unitae agunt - Силните действат заедно
Vale et me ama - Бъди здрав/а и ме обичай
 
Преди да гравирате пръстените си:
Попитайте специалиста, които ще гравира надписа дали ще може да изпише това, това което желаете (дали има технологична възможност). Пример - ограничение на брой символи, четимост на надписа.
Поискайте да ви покажат техни примери за гравиране на пръстени.
Допитайте се до бижутера, кои шрифт ще бъде най-издръжлив от заличаване. Вие може би ще носите вашите пръстени постоянно, това е от голямо значение.
Колко време ще отнеме гравирането. Ще бъде ли готов преди вашата сватба.
Има ли гаранция, че ако се случи нещо (кражба и т.н.) ще бъдат възстановени пръстените, също и в случай, че пръстените се гравират от друго лице (фирма).
 
Цена:
Има места където гравирането на пръстените влиза в цената. На други места се плаща на символ. Попитайте, преди да поръчате пръстените си за цените на гравиране.

Източник: svatbata.bg


© 2007 - 2018
Всички права са запазени ЕТ Красимир Дончев 2000


www.happy-daybg.comУсловия за ползване Бисквитки Доставка Плащане
Политика за защита на личните данни
Vizia Design Studio